Τι να περιμένω από την Yoga


Το παρακάτω άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το δεύτερο επεισόδιο του podcast Ανθρώπινη Υπόσταση

Η πρακτική της Yoga ταυτίζεται απόλυτα με την ευρύτερη έννοια της ζωής. Μολονότι αρεσκόμαστε να θεωρούμε τον εαυτό μας ως μία ξεχωριστή και μοναδική οντότητα, μόλις τον συγκρίνουμε με το μεγαλείο του συνόλου της ζωής θα ανακαλύψουμε ότι η τελευταία θα συνέχιζε κανονικά με ή χωρίς την παρουσία μας. Αγνοώντας αυτή την συνειδητοποίηση αμέσως πέφτουμε στην παγίδα ότι η ζωή και ο κόσμος μας χρωστάει. Αρκετά συχνά ακούω ανθρώπους να υποστηρίζουν “δεν περίμενα να συμβεί αυτό σε εμένα, η ζωή με αδίκησε!”
Αυτή ζωογόνος δύναμη, λειτουργεί ανελλιπώς χωρίς καμία συνειδητότητα και προδιαγεγραμμένο σχέδιο για την κάθε μία διαφορετική ύπαρξη πάνω στον πλανήτη. Μέσω αυτής της αντίφασης, η άψυχη και άυλη δύναμη γεννά συνεχώς νέες υπάρξεις, τις οποίες κυριολεκτικά “πετάει” μέσα σε μία τρικυμία χαοτικών κοσμογονικών γεγονότων χωρίς καν να ενδιαφέρεται για το ποια θα επιβιώσει. Με την γέννηση, το σύνολο κάθε ύπαρξης εκτίθεται σε ένα συνεχόμενα μεταβαλλόμενο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές υπήρχαν πάντα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξάρτητα της δικής μας παρουσίας στο κοσμικό γίγνεσθαι. Όπως η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα παρά τις προσπάθειες μας να καθαρίσουμε ένα χώρο, έτσι και οι προκλήσεις “αιωρούνται” συνεχώς δίπλα μας. Με τις αποφάσεις μας, εκούσιες ή ακούσιες αλλά ακόμα και ως παρουσίες, διαταράσσουμε αυτό το συνοθύλευμα σκόνης, αέρα, χώρου και χρόνου. Καθώς προχωράμε το ταξίδι της ζωής, πέφτουμε πάνω σε αυτές τις προκλήσεις ακριβώς όπως πέφτουμε πάνω στη σκόνη. Κάποιες απωθούνται στο πέρασμα μας και εκσφενδονίζονται με μεγάλη ταχύτητα στο υπερπέραν, ενώ κάποιες άλλες προσκολλώνται πάνω μας μέχρι να τις αντιληφθούμε και διαπερνώντας μέσα από αυτές τελικά να τις “τινάξουμε”από πάνω μας.
Παρόλη αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ο άνθρωπος δείχνει να είναι ευνοημένος λόγο ενός πανίσχυρου όπλου που έχει υπό την κατοχή του· την δυνατότητα της επιλογής! Ο κάθε ένας από εμάς θα κλιθεί να διαλέξει αν θα αντιμετωπίσει την κάθε μία πρόκληση εποικοδομητικά ως μία διδακτική εμπειρία, ή αν μοιρολατρικά θα οδηγήσει τον εαυτό του στην ματαίωση των πάντων, ακόμα και της ίδιας του της ζωής. Τα αποτελέσματα των επιλογών μας είναι αυτά που θα ορίσουν αν όντως ήμασταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό που αξίζει να μείνει στη μνήμη των συνανθρώπων μας.
Όπως λοιπόν η ζωή, έτσι και η Yoga, ως ένα άψυχο και άυλο φιλοσοφικό σύστημα, περιμένει από τον ασκούμενο να του δώσει σάρκα και οστά. Συνεπώς δεν έχει σημασία τι περιμένεις εσύ από την Yoga, αλλά τι περιμένει η Yoga από εσένα!

  • Η Yoga θα ζητήσει τον χρόνο σου
  • Είτε επιλέξεις καθημερινή πρακτική είτε μία φορά την εβδομάδα, η yoga απαιτεί χρόνο από την ημέρα σου.

  • Η Yoga θα ζητήσει την ενέργεια σου
  • Όπως κάθε σωματική ή πνευματική δραστηριότητα έτσι και η πρακτική της Yoga χρειάζεται μέρος της ενέργειας σου.

  • Η Yoga θα ζητήσει την υπομονή σου
  • Μέχρι να αντιληφθείς πως να πετύχεις την βέλτιστη λειτουργία του σώματος σου, θα περάσουν από μερικοί μήνες μέχρι και χρόνια· ανάλογα πάντα με την συχνότητα των πρακτικών και την ιδιοσυγκρασία σου.

  • Μέσω της Yoga ενδέχεται κάποια στιγμή να τραυματιστείς
  • Σε κάθε προσπάθεια εκμάθησης ενός συστήματος κάνουμε λάθη, από τα οποία μαθαίνουμε. Μερικά από αυτά ίσως να οδηγήσουν σε κάποιο τραυματισμό.


    Αφού τα περιγράφεις τόσο δύσκολα γιατί μπω στον κόπο να ασχοληθώ με την Yoga;

    Άκουσε εδώ ολόκληρο το δεύτερο επεισόδιο "Τι να περιμένω από την Yoga" του Podcast Ανθρώπινη Υπόσταση

    Δημήτρης Σ. Παπαδάκης


    Photo by Bekir Dönmez on Unsplash